AKTUELNO

Kosovske bezbednosne snage uz pomoć Amerikanaca planiraju okupaciju severa Kosova, pišu Večernje Novosti. Kako se navodi, reč je o operaciji “Zlatna sablja” čiji je cilj zaokurživanje suvereniteta lažne države.

Nasiljem do nezavisnosti – tako Albanci vide put do svog jedinog cilja. U strogoj tajnosti se priprema “Zlatna sablja” akcija osvajanja i etničkog čišćenja severnog dela KiM, pišu Večernje Novosti.

Diplomata u penziji Zoran Milivojević za Televiziju Pink kaže da zagovornika takvih ideja ima i na zapadu zbog nemogućnosti da se kosovski čvor reši na način koji bi odgovrao zapadnim interesima.

- Vidimo da se to pitanje ubrzava i da se na Srbiju vrši pritisak – rekao je Milivojević.

Novinar lista “Politika” Aleksandar Apostolovski za TV Pink navodi da treba biti posebno oprezan imajući u vidu brojne incidente i napade na Srbe koji teku paralelno sa prekidom dijaloga između Beograda i Prištine.

I moskovska informativno-analitička agencija "SM njuz" upozorava na moguće nasilje na Kosovu. Navodi se da je vojno – policijska vežba u aprilu “Srebrna sablja” u saradnji sa Amerikancima i Euleksom bila trening za zauzimanje severa.

Poznavaoci kažu da Albanci inspiraciju pronalaze u Oluji , ali napominju da su se okolnosti promenile.

- Treba reći da bez Srbije nema stabilnosti i bezbednosti u regionu. To bi otvorilo pandorinu kutiju i izazvalo haos - kaže Milivojević, dok Apostolovski ističe da Srbija ne sme da naseda na provokacije, a diplomatskim sredstvima pokaže da će razumnom politikom sprečiti katastrofičan scenario.

Crni scenario bio bi sprečen pre svega nastavkom dijaloga, smatraju sagovornici Pinka, a upravo tim putem Srbija ide. Uvereni su i da Srbija neće skrštenih ruku gledati kako joj se otima teritorija.

#Albanci

#Kosovo i Metohija

'